tirsdag 31. mars 2009

På fredag

skal vi fortsette refleksjonssporet og ende opp med kunstig intelligens. Det vil si at vi går refleksjonsbegrepet retorisk og teknologisk etter sømmene. Les nøye Turings artikkel og gjør dere noen tanker om hvordan han ordlegger seg.

Sjekk ut denne siden som forberedelse til dagens forelesning. Det er artig å chatte med Gud har jeg funnet ut.

lørdag 28. mars 2009

Kort oppsummert fra referansemøtet

Følgende punkter ble nevnt:
1. Studentene ønsker mer rene forelesninger der det ikke kreves å komme forberedt2. Studentene ønsker ikke at det forventes aktiv deltakelse på forelesningen.3. Oppfølgingen på it’slearning fungerer godt.4. Studentene er fornøyd med øvingenes innhold og tidsramme.

Jeg er i grunnen overrasket over at dagens studenter mener de lærer mest ved å høre på en forelesning uten å delta aktivt. Trolig er det ikke ment som en enten eller her - for i it'slearning er mandags-og fredagstimene ført opp som forelesning/seminar. Og et seminar åpner for diskusjon og innebærer en del forberedelse, også fra studentene.

De resterende timene vil derfor bli forelesninger der dere selv bestemmer graden av aktivitet.
Neste uke blir det forelesning om refleksjonsbegrepet – i et hermeneutisk, retorisk og teknologisk perspektiv. Den kan ses på som en direkte oppfølging av fredagens prøveforelesning og disputas til Geir Z. som problematiserte flere av våre temaer.
Anbefalt lening: Kjeldsen, kap. 11; notater fra fredagens prøveforelesning og Landow's hypertekst.

mandag 23. mars 2009

Referansegruppe - midtveismøte

I januar hadde referansegruppen sitt første møte, og i morgen kl 12 møtes vi igjen for å gjøre opp status underveis. Kom gjerne med innspill til Monika eller Lotte eller direkte til meg.

Dagens forelesning er lagt ut på it'slearning, og som jeg sa, er dette meget relevant stoff.

mandag 16. mars 2009

Identitetsbegrepet

På forelesningen i dag snakket vi om identitetsbegrepet og noen sentrale begrep fra informatikkfeltet som kan hjelpe oss å beskrive hva som foregår på nettet. Et slikt begrep er grensesnitt og brukervennlighet i forhold til valg av grensensnitt - etter min mening uunnværlige analysebegreper når man skal si noe fornuftig om nettsteder som facebook eller nettby. Språkets metaforiske kraft merkes dermed også idet de humanisitiske tradisjonene overtar faguttrykk fra informatikerne, som f.eks. implementere, operasjonalisere, minne o.l. På konferansen før helgen hørte jeg også noen snakke om bøker som Read-Only-Memory.

Når det gjelder identitetsbegrepet har vi vært innom noen avklaringer fra psykolgien og sosiologien, bl.a. kan det være nyttig å avgrense identitet mot rollebegrepet og personlighet. Uttrykket "å lage seg en falsk identitet" forutsetter allerede et definert identitetsbegrep.
Mennesket definerer seg gjennom sin kultur, sitt språk (må det være morsmålet?), kroppens uttrykksmåter, sin kontekst (familie, venner, jobben). I tillegg kommer de formelle identifikasjonene gjennom fødselsattest, personnummer, studentbevis, bankkort....

Hvor mye kroppen betyr som uttrykksflate, ser vi i de tilfellene der det bikker over i det sykelige. En av de første som ble betatt av seg selv og måtte bøte med livet, var Narzissos, som dere kan lese mer om her. I dag kan en sykdom som anorexia forstås som identitetens onde tvilling - en misforstått måte å bruke kroppen som tegn på.

tirsdag 10. mars 2009

Jeg håper

at dette problemet er løst nå - jeg har vært inne i to blogger nå og fått lagt til en kommentar.

torsdag 5. mars 2009

Jeg minner om

at dere blogger og kommenterer i gruppene før øving 2 leveres

onsdag 4. mars 2009

Nå sitter jeg tankefull

etter å ha sett en film som Michael anbefalte sterkt for en stund siden. Hm, svimlende følelse å tenke seg om det kunne vært mulig å overleve så mange år.

søndag 1. mars 2009

Forelesning 6. mars

går ut på grunn av et arrangement på Dragvoll. Det vil si at gruppe 5 presenterer Kittler på mandag, den 9. mars. Fredag, den 13. mars er jeg bortreist, og vi får finne en tirsdag der vi kan ta igjen det tapte:-)

I morgen håper jeg at gruppe 6 bidrar med presentasjonen av den aktuelle pensumteksten. Utover det kommer jeg til å gi en innføring i Kittlers tenkemåte. I den forbindelse anbefales det at dere gjør notater underveis siden det blir en auditiv forelesning uten powerpoint.