søndag 26. april 2009

Siste samling

Den første timen i morgen kommer vi til å oppsummere vårens pensum ved å ta noen dypdykk. Ta gjerne med spørsmål fra tidligere forelesninger som kan ha interesse for alle. Siden undervisningen er lagt opp som en kombinasjon av forelesning og seminar, er alle velkomne til å komme med innspill. Siste timen har vi noen gruppepresentasjoner til gode og noen gode råd til eksamensoppgaven.
Når eksamensoppgaven er lagt ut, kan jeg kontaktes når det gjelder formelle spørsmål til oppgaveformuleringen. Det er ikke sikkert jeg kommer til å svare på spørsmål som er rettet for mye mot innholdet.

torsdag 23. april 2009

Gruppepresentasjoner

Så langt har det kommet inn to tilbakemeldinger.
Gruppe 1 vil presentere sin øving 2
Gruppe 5 presenterer sin øving1.

Og dere andre?
Legg gjerne forslaget i kommentarboksen.

mandag 20. april 2009

Evalueringsskjema

I it'slearning legges det ut et evalueringsskjema som dere kan fylle ut.

fredag 17. april 2009

Viktig informasjon

er lagt ut i it'slearning.

tirsdag 31. mars 2009

På fredag

skal vi fortsette refleksjonssporet og ende opp med kunstig intelligens. Det vil si at vi går refleksjonsbegrepet retorisk og teknologisk etter sømmene. Les nøye Turings artikkel og gjør dere noen tanker om hvordan han ordlegger seg.

Sjekk ut denne siden som forberedelse til dagens forelesning. Det er artig å chatte med Gud har jeg funnet ut.

lørdag 28. mars 2009

Kort oppsummert fra referansemøtet

Følgende punkter ble nevnt:
1. Studentene ønsker mer rene forelesninger der det ikke kreves å komme forberedt2. Studentene ønsker ikke at det forventes aktiv deltakelse på forelesningen.3. Oppfølgingen på it’slearning fungerer godt.4. Studentene er fornøyd med øvingenes innhold og tidsramme.

Jeg er i grunnen overrasket over at dagens studenter mener de lærer mest ved å høre på en forelesning uten å delta aktivt. Trolig er det ikke ment som en enten eller her - for i it'slearning er mandags-og fredagstimene ført opp som forelesning/seminar. Og et seminar åpner for diskusjon og innebærer en del forberedelse, også fra studentene.

De resterende timene vil derfor bli forelesninger der dere selv bestemmer graden av aktivitet.
Neste uke blir det forelesning om refleksjonsbegrepet – i et hermeneutisk, retorisk og teknologisk perspektiv. Den kan ses på som en direkte oppfølging av fredagens prøveforelesning og disputas til Geir Z. som problematiserte flere av våre temaer.
Anbefalt lening: Kjeldsen, kap. 11; notater fra fredagens prøveforelesning og Landow's hypertekst.

mandag 23. mars 2009

Referansegruppe - midtveismøte

I januar hadde referansegruppen sitt første møte, og i morgen kl 12 møtes vi igjen for å gjøre opp status underveis. Kom gjerne med innspill til Monika eller Lotte eller direkte til meg.

Dagens forelesning er lagt ut på it'slearning, og som jeg sa, er dette meget relevant stoff.

mandag 16. mars 2009

Identitetsbegrepet

På forelesningen i dag snakket vi om identitetsbegrepet og noen sentrale begrep fra informatikkfeltet som kan hjelpe oss å beskrive hva som foregår på nettet. Et slikt begrep er grensesnitt og brukervennlighet i forhold til valg av grensensnitt - etter min mening uunnværlige analysebegreper når man skal si noe fornuftig om nettsteder som facebook eller nettby. Språkets metaforiske kraft merkes dermed også idet de humanisitiske tradisjonene overtar faguttrykk fra informatikerne, som f.eks. implementere, operasjonalisere, minne o.l. På konferansen før helgen hørte jeg også noen snakke om bøker som Read-Only-Memory.

Når det gjelder identitetsbegrepet har vi vært innom noen avklaringer fra psykolgien og sosiologien, bl.a. kan det være nyttig å avgrense identitet mot rollebegrepet og personlighet. Uttrykket "å lage seg en falsk identitet" forutsetter allerede et definert identitetsbegrep.
Mennesket definerer seg gjennom sin kultur, sitt språk (må det være morsmålet?), kroppens uttrykksmåter, sin kontekst (familie, venner, jobben). I tillegg kommer de formelle identifikasjonene gjennom fødselsattest, personnummer, studentbevis, bankkort....

Hvor mye kroppen betyr som uttrykksflate, ser vi i de tilfellene der det bikker over i det sykelige. En av de første som ble betatt av seg selv og måtte bøte med livet, var Narzissos, som dere kan lese mer om her. I dag kan en sykdom som anorexia forstås som identitetens onde tvilling - en misforstått måte å bruke kroppen som tegn på.

tirsdag 10. mars 2009

Jeg håper

at dette problemet er løst nå - jeg har vært inne i to blogger nå og fått lagt til en kommentar.

torsdag 5. mars 2009

Jeg minner om

at dere blogger og kommenterer i gruppene før øving 2 leveres

onsdag 4. mars 2009

Nå sitter jeg tankefull

etter å ha sett en film som Michael anbefalte sterkt for en stund siden. Hm, svimlende følelse å tenke seg om det kunne vært mulig å overleve så mange år.

søndag 1. mars 2009

Forelesning 6. mars

går ut på grunn av et arrangement på Dragvoll. Det vil si at gruppe 5 presenterer Kittler på mandag, den 9. mars. Fredag, den 13. mars er jeg bortreist, og vi får finne en tirsdag der vi kan ta igjen det tapte:-)

I morgen håper jeg at gruppe 6 bidrar med presentasjonen av den aktuelle pensumteksten. Utover det kommer jeg til å gi en innføring i Kittlers tenkemåte. I den forbindelse anbefales det at dere gjør notater underveis siden det blir en auditiv forelesning uten powerpoint.

tirsdag 24. februar 2009

Loading-loop?

Nå er det like før jeg begynner å si ukvemsord til blogger.com. Jeg får ikke lagt inn kommentarer hos dere. Ordbekreftelsen står og blinker "loading" mot meg, og alle de glupe ordene mine har blitt borte. Men det betyr ikke at jeg ikke leser dere:-)

mandag 23. februar 2009

Før øving 2

leveres, skal dere i tillegg til selve øvingsteksten ha skrevet tre faglige innlegg i bloggene deres. Blogginnleggene skal diskutere relevante problemstillinger, enten i etterkant av en forelesning eller i forbindelse med en pensumtekst dere har lest.
Gruppene forplikter seg til å lese hverandres innlegg og kommentere dem.

fredag 20. februar 2009

Øving 1

er ferdig vurdert. Resultatet finner dere i it'slearning. På mandag kommer jeg til å ha en generell gjennomgang av øvingen, med eksempler fra deres innleveringer.
Så er det gruppe 3 (Lisa, Eva, Michael og Nikhil) som presenterer Vannevar Bush og inviterer til diskusjon av den. Det forutsetter imidlertid at dere har lest teksten. God helg:-)

mandag 16. februar 2009

Studieuke

Jeg håper at dere kommer i gang med øving 2 selv om det er knallvær ute. Øvingen forutsetter at dere har lest Qvortrup og at dere plasserer dere selv som observerende og reflekterende "subjekter" (Qvortrup ville vel sagt "psykisk system") innenfor faget deres. Bruk gjerne bloggen aktivt i denne øvingen, som for eksempel denne - både med hensyn til egen skriving og kommentering hos andre.

mandag 9. februar 2009

3 sentrale spørsmål hos Qvortrup

1. Skal informasjonsteknologi iakttas som en maskin eller et medium?
Weizenbaum skiller mellom protetiske og ikke-protetiske maskiner.
Protetiske: hammer, gravemaskin etc. Virker muskelforsterkende.
Ikke-protetiske: briller, ur, kikkert og computer etc. Uunværlige redskaper, de muliggjør ting vi ikke ville forstått uten dette artefaktet.
Qvortrup mener i den sammenheng at informasjonsteknologi kan karakteriseres ved at den brukes til å bearbeide menneskapte symboler, muliggjør at vi kan forstå kognitive og interaktive prosesser.


2. Skal informasjon iakttas som substans eller forskjell?

Informasjon har blitt sett på som et molekyl "substans" oppbygget av data eller bits. Dataen har blitt klumpet sammen til informasjon.
Det finnes for mye informasjon i samfunnet, derfor er det forskjell mellom det som finnes og hva man tar til seg.
Vi opplever av informasjon blir sett på som en substans, men hva er egentlig forskjellen på informasjon og substans?


3. Skal brukeren iakttas som informasjonsprodusent (redskapsmetaforen) eller som kommunikator (mediemetaforen)?
Her kan dere lese hva Lisa og Eva har funnet ut.

søndag 8. februar 2009

Gruppepresentasjoner

I uke 9 har gruppe 3 og 4 ansvaret for ukens tekster. Tekst 1 på mandag, tekst 2 på fredag. Dere finner dem på forelesningsplanen.
I uke 10 fordeler gruppe 5 og 6 tekstene mellom seg.

fredag 6. februar 2009

Noe for dere på lørdag?

Berit Skog skal holde et foredrag om facebook på lørdag kl 14 på Suhmhuset. Sjekk innsida for nærmere omtale.

I dag

skal vi oppsummere kommunikasjonsbegrepet og ulike kommunikasjonsmodeller. Hvis vi får tid, hører vi på følgende lydklipp som tar for seg IT-språket.

tirsdag 3. februar 2009

Klatreutstyr til å bestige pensumfjellet

For at dere skal jobbe grundig med pensumtekstene, får hver gruppe ansvaret for en pensumtekst.
Fredag, den 13. presenterer gruppe 1 Bostad: What happens to writing when texts in a world on paper are replaced by messages in virtual space?
Gruppe 2 presenterer Erickson: Social Interaction on the Net: Virtual Community as Participatory Genre.

Notatene til tekstene skal gjøres tilgjengelig på bloggen etter forelesningen.

Dagens øving:

1.Ta en sjekk:

Bloggen din skal nå inneholde en faglig presentasjon av deg selv. Det skal også komme tydelig fram hvem som er i gruppen din, dvs. navnene til gruppemedlemmene skal være klikkbare og adskilt fra andre blogg-lenkelister du har på bloggen din.

2. Klikk dere inn på nettstedet: nettby.no, opprett en bruker og utforsk stedet.
Skriv så en bloggpost om dine erfaringer med nettby.no der du reflekterer over hvilke tekniske, kommunikative og etiske muligheter og/eller begrensninger denne plattformen har.
Dere kan jobbe individuelt eller i gruppe.

mandag 2. februar 2009

Øvingen i morgen

skal brukes til utforsking og analyse av sosiale nettverk. Ta gjerne med egen pc til labben

fredag 30. januar 2009

Å iaktta iakttakelsen

Det ble kanskje litt høytsvevende i dag, men til slutt tror jeg vi kjente bakken under føttene igjen - ikke minst takket være den gode sammenligningen med skattevesenet som Ole-André hadde. Når vi ser på skattevesenet som et system i Luhmanns forstand, kan vi forklare f.eks. leveringen av selvangivelsen i papirform til digital form ved at teknologien har "forstyrret" systemet. Systemet har i sin tur tillatt den teknologien det hadde bruk for og har videreutviklet seg. En artikkel i Morgenbladet som har manglende evne til å iaktta seg selv, finner dere her. Vi kan velge ulike optikker når vi vil beskrive samfunnet. Siden vi leser Qvortrup, har vi kanskje "hengt" oss opp i informasjonssamfunnet, men i artikkelen er det bl.a. snakk om terapisamfunnet, og med en slik optikk kan vi skelne andre funksjonssystemer. Hvilke tanker gjør dere dere etter å ha lest artikkelen?

På tirsdag skal vi bruke øvingstimen til å forske på noen nettsamfunn, og det blir relevant for øving 2.
God helg!

tirsdag 27. januar 2009

På fredag

skal vi bli kjent med noen sentrale begreper innenfor systemteorien. Kapitlene 4 og 5 i Qvortrups bok blir sentrale.
Her finner dere noen simulatorer som kan forklares ved hjelp av kybernetikken, men også innenfor systemteorien. Hvordan?

Takk til

Lisa som hadde den gode ideen om å legge ut en diskusjonstråd om eksamensdato. Den er nå lagt ut i it'slearning.

mandag 26. januar 2009

Hva bruker dere pc'en til?

Dette spørsmålet som jeg stilte i dag og som jeg ba dere reflektere over i bloggene deres, har allerede resultert i mange interessante betraktninger. Les gjerne bloggpostene til medstudentene og kommenter.
Min egen bruk av pc'en preges ganske mye av at jeg må skrive ferdig en avhandling. Når jeg er på jobb, er pc'en hovedsaklig skrivemaskin. Men det er artig å bli klar over i hvilken rekkefølge man gjør ting. Jeg har lagt merke til at jeg slår på jobbmaskinen før jeg tar av meg ytterjakken. Så logger jeg meg på og mens maskinen gjør seg klar, henter jeg meg en kopp kaffe. Nå starter arbeidsdagen med en sjekk av eposten og bloggen før "den store stilen" åpnes eller en forelesning forberedes.
Når trøttheten melder seg, går jeg innom facebook og sjekker hvem som er pålogget - uten å bruke chattefunksjonen der. Hvorfor gjør jeg det da? Nysgjerrighet?
Etter middagen er det også obligatorisk epost-sjekk, betaling av regninger i nettbanken. I dag bestilte jeg en film og to bøker på amazon - Der Untergang, Dracula og Humboldt. Litt av en blanding, tenker jeg nå mens jeg skriver det.
Kvelden går nok med å lese hva dere skriver i bloggene pluss en god krim på tysk tv:

Tatort: Sag nichts

lørdag 24. januar 2009

Mens jeg leser Qvortrup

merker jeg at jeg må finne mer ut om dimensjoner.

torsdag 22. januar 2009

Det har gått tre år siden jeg fikk mailen nedenfor. Hva ville vi stryke/føye til i 2009?

Du vet at du lever i 2006 når:

1. Du ved et uhell taster pin-koden din på microbølgeovnen.

2. Du har ikke lagt kabal med virkelige kort på flere år.

3. Du har 15 telefonnummer for å nå en familie på 3.

4. Du sender eposter til de som sitter like ved siden av deg.

5. Unnskyldningen for at du ikke lenger har kontakt med gamle venner erat du ikke har epost-adressen deres.

6. Når du kommer hjem fra jobben svarer du fortsatt telefonen med en"forretningstone".

7. Når du ringer hjemmefra trykker du fortsatt 0 for å "komme ut".

8. Du har jobbet ved samme pulten i 4 år og på den tiden jobbet for 3 selskap.

10. Sjefen din klarer ikke gjøre jobben du gjør.

11. Du ringer familien din for å høre om de er hjemme idet du kjører inni garasjen.

12. Alle reklamer på TV har en internett-adresse under.

13. Å forlate huset uten mobilen, som du ikke hadde de første 10, 20, 40 årene i livet er nå en grunn til panikk og du må tilbake for å hente den.

14. Når du står opp om morgenen er du først borte for å komme deg online før du henter kaffe.

15. Du legger hodet ditt på siden for å smile :)

16. Du leser dette og nikker og smiler.

17. Enda verre; du vet akkurat hvem du skal sende denne mailen videre til.

18. Du er for opptatt til å merke at nr. 9 i listen her ikke var der.

19. Du skrollet faktisk opp for å se at den ikke var der.

20. Og nå sitter du og ler av deg selv.

Referansegruppe

Referansegruppen (Lotte, Monika og Ruth) har hatt sitt første møte. Vi ble enige om at faglærer (altså jeg) legger ut relevante forelesningsnotater i it'slearning. Jeg har også presisert at jeg ønsker tilbakemelding på forelesninger - enten via referansegruppen eller direkte fra dere. Jeg er av den oppfatningen at alle har et forbedringspotensiale - og jeg ser meg selv på ingen måte som noe unntak ;-)

I morgen skal vi snakke mer om remediering, dialog, hyperkompleksitet i lys av et annet viktig begrep: teknologideterminisme. Jeg vil be dere reflektere over hvordan tv'en som medium har endret seg siden den kom til Norge på 60-tallet. Hvilke medier remedierer tv'en? Og hvilke medier remedieres i tv-mediet?
Skriv gjerne noe i deres blogger eller legg igjen en kommentar.

onsdag 21. januar 2009

I dag

er jeg på Hitra og snakker om web 2.0

mandag 19. januar 2009

Facebook - Frelser? Forfører?

Kanskje ikke så overraskende at selv paven vurderer å skifte kanal:-)

Følg med!

Nikhil har lagt ut en "meningsløs" tekst i bloggen sin:-)
Og jeg funderer over en stning hos Qvortrup: "Kun kompleksitet kan reducere kompleksitet." Gjelder det bloggen også?

søndag 18. januar 2009

Grupper

Jeg har fått inn følgende tilbakemelding om grupper:

Gruppe 1: Lise Bulling, Stian Forberg , Sofien Lazreg
Gruppe 2: Mari Jørstad, Siv Astri Nilsen, Cheung Yuen Wong og Helene Larsen
Gruppe 3: Lisa Ericson, Eva Haugan, Michael Marszalek og Nikhil Luthra
Gruppe 4. Stian Bustnes Sjursen, Eirik Skåren, Maths Kopland Pedersen og Kristian Skuland

Erfaringen har vist at det er en fordel om gruppen har en tverrfaglig profil. Jeg håper dere finner en variert sammensetning.

onsdag 14. januar 2009

Hvordan finne en gruppe?

En måte å gjøre det på, er å bruke bloggen sin som Helene gjør.

tirsdag 13. januar 2009

Nytt i it'slearning

Jeg håper at alle har registrert seg nå i it'slearning. Øving 1 og forelesningsplanen er lagt ut der.

Youtube

For å legge til et klipp fra youtube, klikker du på fanen "Rediger HTML" i tekstredigeringsvinduet. Nå kan du lime inn youtube-koden (alt som står etter "Embed..."

Oppgave

Sjekk fanene under "Innstillinger". Sett riktig tidssone for bloggen din og utforsk de andre fanene. Du kan velge hvem som skal kunne kommentere i bloggen din.
Klikk deg inn på profilen din og legg inn nødvendig informasjon.
Last opp et bilde i bloggposten.

Klikk deg inn på alle studentbloggene og skriv en kommentar:-)

mandag 12. januar 2009

Øving og forelesningplan

På øvingen i morgen vil jeg be dere lage en blogg. Bloggen skal være fagrelatert og brukes aktivt i løpet av studiet. Mer om det i morgen.
På fredag kommer vi til å ta opp tråden fra artikkelen "Meningsskaping og medier". I tillegg diskuterer vi Qvortrups første kapittel.
I løpet av denne uken blir det lagt ut en forelesningsplan i it'slearning.

onsdag 7. januar 2009

Snart i gang!

På fredag kommer jeg til å presentere emnet AVS2220: faglig innhold, læringsmål, læringsformer og aktiviteter o.l.
De fleste av dere har allerede vært inne på it'slearning som kommer til å være vår administrative base i løpet av våren. Skrivingen, høyttenkingen og diskusjonen fra min side kommer til å foregå i bloggen.
Mer om det på første forelesning på mandag.

Vel møtt!